Header Ads

Κασκάρα - Το βοτανο που καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.


Κασκάρα: - Το βοτανο που καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.
Βοτανικό όνομα: Rhamnus purshiana 

 Ιστορία 
Ο φλοιός της κασκάρα είναι ένα από τα δημοφι¬λέστερα καθαρτικά στη γη. Χρησιμοποιείτο παραδοσιακά ως καθαρτικό από τους βορειομαρικανούς Ινδιάνους. Η κασκάρα υιοθετήθηκε για ιατρική χρήση από την επίσημη ιατρική το 1877. Οι Ισπανοί αποικιστές το ονόμασαν ιερό φλοιό. Το όνομά του cascara σημαίνει φλοιός και το sagrada σημαίνει ιερός. Το πρώτο μέρος του βοτανικού του ονόματος (rhamnus) είναι ελληνικό, ενώ το δεύτερο (purshiana) ονομάστηκε από τον Frederick Pursh, έναν Γερμανό βοτανολόγο.
Αυτό το βότανο είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τη χρόνια δυσκοιλιότητα, διότι δεν προκαλεί εθι¬σμό. Αυξάνει την έκκριση της χολής και φαίνεται ότι είναι καλό για ηπατικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε πε¬ριπτώσεις διόγκωσης του ήπατος. Άλλη αναφερόμενη χρήση για αυτό το βότανο είναι σε περιπτώσεις αερίων στο στομάχι (δυσπεψία) και στη θεραπεία των αιμορροΐδων, διότι προκαλεί μαλακές και ανώδυνες κενώ¬σεις.
Στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών το πικρό εκχύλισμα της κασκάρα έχει χρησιμοποιηθεί σε λικέρ. Το ξεπικρισμένο εκχύλισμα χρησιμοποιείται ως αρω¬ματικό σε αναψυκτικά, παγωτά και σε ορισμένα αρτο¬σκευάσματα. 257

 Δοσολογία 
Μπορούν να χρησιμοποιούνται οι κάψουλες που παρέχουν 20-30 mg κασκαροσιδών την ημέρα. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται συνεχόμενα για περισσότερες από δέκα μέρες και είναι απαραίτητο να λαμβάνεται αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Τα κύρια ενεργά συστατικά είναι τα συστατικά ανθρακουινών. Από αυτά, 10%-20% είναι Ο-γλυκοσίδες βασισμένες στην εμοδίνη, και 80%-90% είναι C-γλυκοσίδες, συμπεριλαμβανομένης της βαρβαλοΐνης. Οι γλυκοσίδες αυτές ονομάζονται κασκαροσίδες. Αυτά τα συστατικά έχουν καθαρτική επίδραση, διεγείροντας την περίσταλση του παχέος εντέρου, και δρουν μέσα σε 6 με 8 ώρες. Απορροφώνται από το λεπτό έντερο και δρουν στα νεύρα του παχέος εντέρου. Αυτό διεγείρει την κινητική ώθηση στο έντερο. Λόγω του ότι οι ανθρακινόνες απορροφώνται, η καθαρτική επίδραση μπορεί να μεταδοθεί στα βρέφη των θηλάζουσών γυναικών που παίρνουν κασκάρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.