Header Ads

Ganoderma lucidum - Το μανιταρι της αθανασιας


Το Γανόδερμα το λαμπερό Ganoderma lucidum είναι λευκός βασιδιομύκητας basidiomycete macrofungus, που ανήκει στην οικογένεια μυκήτων Polyporacea. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως «το μανιτάρι της αθανασίας» στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες εδώ και 2000 χρόνια..

Το Γανόδερμα Λούσιντουμ χρησιμοποιείται στην Μυκοθεραπεία ενώ, παράλληλα, αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως μελετημένα μανιτάρια

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Reishi .

Το Reishi έχει µια µακρά ιστορία όσον αφορά τις ιατρικές του ιδιότητες.Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική συστήνεται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, της αϋπνίας, της ανδρικής ανικανότητας, της κατάθλιψης, του στοµαχικού έλκους. Κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων έγιναν
2 πειράµατα σε ζώα και κλινικά τεστ, προκειµένου τη δηµιουργία πρακτικών σχετικά µε το Reishi, αλλά τα αποτελέσµατα δεν είναι ακόµη ικανοποιητικά. Η έρευνα συνεχίζεται µε ένα µεγάλο αριθµό εργασιών, εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της ιδιαιτερότητας του Reishi. Συνοψίζοντας τις τελευταίες αναφορές βρέθηκε ότι το Reishi έχει τις παρακάτω ιδιότητες:

1) Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και την στεφανιαία ανεπάρκεια. 
2) Βελτιώνει την υπέρταση και υπόταση.
3) Βελτιώνει την τάση των νεύρων , νεύρωση, αϋπνία. 
4) Βελτιώνει την χρόνια βρογχίτιδα και την ηπατίτιδα Β θεραπεύοντας το συκώτι. 
5) Βελτιώνει τη λευκοκυτταροπενία και το δίκτυοενδοθυλιακό σύστηµα
6) Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών.
7)  Ισχυρό αντισταµινικό και αντιαλλεργικό .
8)  Εµποδίζει τη µετάσταση του καρκίνου.

Τα δραστικά συστατικά του Reishi 
Το Reishi περιέχει στερόλες, κουµαρίνη, µανιτόλη, αλκαλοειδή πολυσακχαρίτες, οργανικό γερµάνιο, αδενοσίνη, αµινοξέα, τριτερπενοειδή, εργοστερόλες, ολοκληρωµένα πρωτεϊνικά µόρια, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταµίνες και µέταλλα. Το Reishi αποτελεί επίσης τη µοναδική πηγή µιας οµάδας τριτερπενίων καθώς και γανοδερικών οξέων, τα οποία έχουν µοριακή δοµή παρόµοια µ’ αυτή των στεροειδών ορµονών, των πιο ενεργών πολυζαχαριτών. Τα γανοδερικά οξέα µειώνουν την πίεση του αίµατος καθώς και την LDL- χοληστερόλη. Η περιεκτικότητα του σε β-3 γλυκάνες (πολυσακχαρίτες) του δίνει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μέσω της ιδιότητας τους ( συστατικά χυτινών) να δεσµεύουν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, εµποδίζουν την απορρόφηση τους απ’ το λεπτό έντερο και επιταχύνουν την αποβολή τους από τον οργανισµό, προλαµβάνοντας µε αυτό τον τρόπο τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Το 1984 Dr Κomota της 6 ιατρικής σχολής του πανεπιστηµίου της Ιαπωνίας αποµόνωσε το συστατικό GANODELAN Α και Β απ’ το εκχύλισµα των γλυκανών. Παραπέρα έρευνα έδειξε ότι η σύνθεση του GANODELAN Α αποτελείται από λακτόζη, γλυκόζη, και γλυκουρονικό οξύ. Το µοριακό του βάρος είναι 3,000 και ανήκει στην κατηγορία των πολυσακχαριτών. Το GANODELAN Β συνθέτεται κυρίως από µαννόζη, γλυκόζη και γλυκουρονικό οξύ, µε µοριακό βάρος 3,600 κατατάσσεται και αυτό στην οµάδα των πολυσακχαριτών. Πειράµατα που έγιναν σε άσπρα ποντίκια έδειξαν ότι το GANODELAN Α και Β είναι υπεύθυνο για την µείωση της γλυκόζης του αίµατος. Ένα ακόµη συστατικό, το Lanstan, το οποίο αποµονώθηκε από το Reishi φαίνεται να δρα αποτελεσµατικά τις αλλεργίες. Το Lanstan είναι συγγενής µε το GANODELAN, αλλά η µοριακή του δοµή δεν έχει ακόµη καθοριστεί. .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.